The interplay of contrasts became the driving force behind this renovation of a Covent Garden penthouse for a Hong Kong-based jewellery designer and the changing needs of her family.

 

The design needed to be approached with absolute freedom. The interior was completely remodelled to do away with any former boundaries that made the existing space so unapproachable and rigid, but also to ground the project in both its exterior and interior contexts of London, and the Client. This introduced a new playful flow of movement, and unexpected layers of depth and intrigue.

 

The new apartment was kept clean and clear. By redesigning the layout and opening up windows and doorways, new views could be created. Bespoke commissions with artists, crafts-people and industrial manufacturers dot the space with moments of intensity, colour, and delicacy. 

 

A winding neon light punctuates a perforated staircase of anodised aluminium which becomes the pivotal centre of the apartment. The staircase, whose pierced form emits its own iridescence when moved around, leads up to the master bedroom, lined with soft and scented cedar wood walls hiding the bathroom of copper hardware and handmade details. In the centre of the room is a bespoke bed in deep forest green, lacquered with gold, silver and copper, and carefully protected with a silk velvet cushion.

 

Elsewhere, concealed doors, marked by industrial brass door handles lead to two other bedrooms.  Around the walls, a line runs through these spaces, constantly drawing the mind to the main living space and gives reference to the setting in Covent Garden. A modular and movable design in the living area allows the room to be multifunctional and versatile, blurring the boundary between kitchen, dining, and living.

 

After the completion of the project, the life of the apartment has slowly begun as the owners and their careful curation of new art pieces and commissions cohabit the space. 

£660,000

September 2017

Photography: Michelle Young